28 Mac 2011

Episod 4: 21 dan 41

 
Salam semua. Masih lagi dalam episod pantang- pantang, kali ni Ris Famili nak berkongsi memori gambar- gambar Amin sewaktu baby dan baby Humaira Soleha. Gambar atas tu Maksu tengah dukung Amin masa hari yang je 21 berpantang. Yang berbaju oren tu adalah kakak Mak Amin, sekarang ni merangkap anak sulung.
 Ini pula gambar Maksu mendukung baby Soleha pada hari yang sama ---> Hari ke 21 pantang. Bezanya, time ni Soleha belum dicukur rambutnya, tapi Amin dah. Sebab tu kepala ditutup dengan topi.

 Inilah dia baby Humaira Soleha selepas dah cukur rambut. Cantik tak baby Soleha? Gambar ni diambil pada hari ke 41. Hari di mana mak dah habis pantang. Pakai baju kurung elok-elok ni nak ke mana mak oi?




Gambar ni plak antara gambar favourite Ris Famili. Ini pula gambar mak dan Amin semasa Amin berumur 41 hari. Perasan tak, pada hari ke-41 tu mak siap elok-elok aje. Bukan apa, dah habis pantang, apa lagi----> 
Jom Jalan- Jalan, Cari Makan. 
Enjoice!

22 Mac 2011

Episode 3: Pantang Time!

Pantang time biasanya boleh jadi saat yang sangat melecehkan bagi kaum ibu. Tapi, bagi mak Amin memang suka sebab time nilah boleh rehat puas- puas sebelum start keje.

Ermmm, kali ni Pantang Time di KT, tak balik Ipoh ataupun Selama. Dan kali ni tukang urut pun daripada Wakaf Tengah yang akan datang sendiri (set appointment sahaja). Tukang urut yang Ris-Famili maksudkan ialah Mak Teh. Dan Mak Teh siap bawakan daum serum (betul ke ejaan ni, orang Terengganu sila betulkan if salah) untuk mandi selepas urut.
Antara hadiah daripada ofismate BPF, terima kasih

Berurut, bertungku, mandi daun serum semuanya 3 kali untuk 3 hari berturut- turut. Dan pakej tak mahal, hanya RM60 bagi setiap sesi, so hanya RM180 bagi 3 hari. Pastu tambahla RM10- 20 untuk duit minyak. Chewaah, macam promote laks. Serius, jika sesiapa berminat, contactla Ris- Famili, bolehla bagi contact no Mak Teh.
Lagi hadiah yang diterima 
(Memang banyak hadiah yang diterima, terima kasih semua)

Sepanjang berpantang sehingga hari ke 20, Tok Besah atau Opah yang mandikan Humaira Soleha. Mak Amin tukang tengok aje sambil bertungku. Abah Amin dan Tok Besah atau Opah yang bakarkan tungku untuk Mak. Kiranya semuanya Opah atau Tok Besah yang settlekan sehingga hari ke 21 berpantang. Bila Opah dah balik dan Tok Besah balik Selama, barulah mak Amin buat semuanya sendiri...
Haaa.... baru rasa buat sendiri. Apapun, esok last day untuk Pantang Time!
YES!!! Merdeka! (Sangat teringin nak makan macam- macam, tapi kene control)

14 Mac 2011

Al Fatihah Buat Sahabat

Al Fatihah
Hari ini Abah Amin dikejutkan dengan berita pemergian ke Rahmatullah seorang rakan sepejabat dan sahabat blog. Seorang rakan yang baik dan rakan sekerja yang berdedikasi. Beliau yang dimaksudkan adalah En Mohd Nasir bin Ismail dan juga dikenali sebagai Abah Izz bagi pengikut /pembaca blog beliau. (Klik gambar utk ke blog beliau)
Semoga beliau ditempatkan dalam golongan orang-orang beriman yang beriman.

11 Mac 2011

Episod 2: Saat- Saat Melahirkan...

Oh memang beginilah Dewan Bersalin. Temperature air cond yang sangat sejukkk.... Terus mak ditempatkan di atas katil. Doktor yang in charge mak Amin ada 2 orang, seorang doktor pakar dan seorang Pegawai Perubatan yang nampaknya lebih kurang sebaya dengan mak Amin. 
Doktor terus ambil mesin scanner sebab nak tengok siapa yang menjadi leading twin, samada yang besar atau yang kecil. Kata doktor, kalau leading twin adalah yang kecil, mak Amin perlu dibedah.
Alhamdulillah, doktor nampak yang leading adalah twin yang besar.
Mak Amin masih ingat bila doktor cakap---> Puan, kita nak periksa sekali lagi berapa cm jalan dah terbuka. Kat admission tadi 5 cm kan?
Pastu doktor tu cakap lagi----> Saya tak payah periksa lah, saya dah nampak kepala baby. Tapi please jangan teran lagi. Saya belum ready lagi. Awak ni memang jenis senang bersalin nampaknya.
Mak Amin cakap---> Saya memang tak rasa nak teran lagi doktor.
And within beberapa seconds, mak Amin cakap lagi----> Doktor, saya rasa nak meneran lah.
Doktor replied---> Ok, teranlah...
Mak Amin ingat lagi, selepas 2 kali meneran, dengar doktor cakap---> Ok, dah sampai dahi, teruskan meneran. Bagus.
Mak Amin berehat jap, amik nafas. Doktor kata jangan stop. Sambung meneran.
Seingat mak Amin, setelah 5 kali teran---> terdengar bunyi gunting----> oh, kena gunting jugakah???
1st twin selamat dilahirkan seberat 2.7 kg pada 7.54 malam. Itulah dia Humaira Soleha (seperti gambar) Doktor beritahu, puan dapat baby girl sambil tunjukkan baby tu dari jauh. Kemudian staff nurse amik dan cuci di sebelah.
Mak Amin rasa sangat bersyukur, 1st twin lahir dengan selamat. Mak Amin cakap---> Doktor, kenapa saya tak rasa apa- apa pun? 
Doktor tu pun tergelak ---> Yelah puan, puan kan carry kembar tak seiras. Ada dua karung. Saya kena pecahkan air ketuban dulu.
Owhhhh, kenapalah mak Amin blurrr plak padahal dah tahu the facts?
Doktor tu pun terus pecahkan air ketuban dan terus mak Amin rasa sakit.
Doktor, saya rasa nak meneran dah.
Doktor beritahu---> But, anak awak yang ni masih songsang. 
Kami perlu adjust dahulu.
Mak Amin cakap---> Memang rasa nak keluar lah doktor.
Doktor said---> OK, teranlah. It's OK.
Mak Amin hanya meneran 2 kali dan lahirlah pula Humaira Syuhada pada 7.59 malam, seberat 1.7kg (beza sekilo dengan Soleha).
Doktor tanya---> Puan, nak tengok kah anak yang 2nd ni? Mungkin doktor risau mak Amin lemah semangat melihat babyku anencephaly.
Ya, saya nak tengok---> mak Amin jawab.
Terus staff nurse angkat dan letak di dada mak Amin (pleaselah, 2nd twin bukan gambar budak atas katil tu...) 
Ya Allah, terasa sungguh kebesaranMu. 
Sempat mak Amin mengucup pipi Humaira Syuhada. 
Doktor tanya---> Puan tahukah prognosis baby yang ni?
Ya, saya tahu, ucapku dengan redha.
Selepas tu, doktor minta izin nak solat maghrib dulu, dan less than 10 minutes dia datang balik dan terus jahit luka mak Amin.
Memang doktor ni sangat komited and very efficient. Besar pahalanya. 
Still remember her name---> Dr Nasibah.
Alhamdulillah, kali ni semua doktor dan staff yang menyambut kelahiran adalah wanita. Juga kelahiran kali ni dipermudahkan olehNya.
Bagaimana berpantang dengan twin agaknya?
Tunggu ya di next episode!

8 Mac 2011

Episod 1: Detik- detik Cemas Sudah Tiba...


Pada 11/02/11 dalam jam 4.15 petang, time tu mak Amin sedang tido tiba- tiba air ketuban pecah. Ingat lagi pesan specialist, masalah biasa dalam twin pregnancy adalah leaking. 

Jika ambil kira sejarah bersalinkan Amin, taklah cepat sangat. 18 jam menahan sakit. So, mak Amin buat- buat relaks sahaja, lagipun memang tak rasa apa pun. Tunggulah waktu Asar masuk dahulu. Boleh solat dahulu, mandi dan makan dahulu...


Lepas Asar, terus Ris Famili ke Hospital Sultanah Nur Zahirah. Sampai sana pun dah hampir pukul 5.40 petang. Datang hospital masa waktu melawat, memanglah ramai umat manusia. Time ni terasa air ketuban keluar lagi... rasa sakit pun sikit- sikit sahaja...


Selepas doktor buat pemeriksaan, rupanya jalan dah terbuka 5 cm... Ishhh, biar betul, masa tu dalam kul 6.20 petang. Tapi taklah sakit sangat, masih boleh tahan. Doktor yang on duty kena key in HIS online yang baru diperkenalkan so amik masa sikit. Dalam kul 7.15 malam, barulah mak Amin ditolak ke Dewan Bersalin.

Apa yang terjadi seterusnya???
Tunggu pengalaman mak Amin di episod seterusnya...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails