12 Jan 2011

Cuti-cuti Malaysia - Galeri Petrosains

Best - Itulah tanggapan RIS-FAMILI bila nak masuk ke Galeri Petrosains. Dan tanggapan tersebut benar belaka terutamanya jika pergi bersama-sama anak-anak kerana banyak yang dapat di pelajari oleh anak-anak. Tapi kita sebagai ibu bapa pun turut enjoy kerana aktiviti yang disediakan adalah sesuai untuk semua peringkat usia tambahan pula kebanyakkannya berciri interaktif.
Mungkin sesetengah orang beranggapan yang Galeri Petrosains ni berkenaan Petronas atau petroleum sahaja. Namun rupa-rupanya benar juga tanggapan tersebut namun hanya benar sebahagian sahaja kerana banyak lagi aktiviti lain. Nak citer kat sini rasanya tak cukup 1001 malam untuk menghabiskannya, kalau nak tahu pergi sendiri aje la. Ala... harga bukan bandingan kerana pengetahuan dan pengalaman yang dapat lagi berharga.
Permulaan nak ke dalam pun agak menarik. Kita kan di bawa masuk dengan menaiki kenderaan yang berbentuk seperti cawan dan sepanjang perjalanan akan di selang-selikan dengan cerita dan gambar berkenaan alam ini. Namun tak de gambar lak nak tunjuk sebab kenderaan ini melalui laluan yang mana pencahayaan adalah samar-samar je. Masa nak keluar pun menaiki kenderaan ini.
Dah sampai destinasi, baru la bebas nak gerak kemana jua yang suka. RIS-FAMILI mencadangkan kalau nak masuk pastikan masa yang diperuntukkan adalah minimum dua jam. Lagi lama lagi banyak yang dapat diterokai. Antara yang menarik minat RIS-FAMILI adalah simulasi helikopter, permainan interaktif dengan cahaya, persembahan sains, alam dinasour, permainan komputer bekaitan sains, kerusi gempa bumi, dan banyak lagi. Tak yah kot citer satu persatu sbb tak sama kalau cerita dengan mengalaminya sendiri.
Memandangkan RIS-FAMILI masuk dah hampir tengahari jadi kena keluar awal kerana perut dah kelaparan, sempat dua jam je dalam Galeri Petrosains. Lain kali RIS-FAMILI nak masuk lagi dan akan pastikan makan dahulu sebelum masuk supaya boleh lama-lama beraktiviti dalam Galeri Petrosains ni. Banyak yang tak sempat explore hari tu. Ada sapa-sapa nak sponsor.
(Amaran : Keseronokan adalah berdasarkan pengalaman RIS-FAMILI. Mungkin berbeza antara seseorang dengan seseorang yang lain. RIS-FAMILI tidak bertanggungjawab jika anda rasa tak best. ^_^)
Sedikit Info Tentang Petrosains (Promote Sikit)
Pintu Masuk : Tingkat 4, Suria KLCC Menara Petronas.
Keluasan : 70000 kaki persegi.
Operasi : 9.30 pagi - 4.00 petang (Selasa - Jumaat), dilanjutkan sehingga pukul 5 pada hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum. Isnin tutup kecuali Cuti Umum.
Tiket : RM 12 (Dewasa), RM 7 (13 - 17 tahun), RM 4 (5 - 12 tahun), RM 6 (55 Tahun ke atas), Percuma (5 tahun kebawah) RM 24 (Pakej Famili - 2 dewasa & 2 kanak-kanak)
Klik sini untuk membaca tentang Galeri Petrosains




7 Jan 2011

Kursus Penutup 2010

Pada tahun 2010 adalah merupakan tahun yang banyak dilangsungkan kursus bagi ofis Abah Amin. Selepas banyak kali terlepas peluang menghadiri kursus sebelum ini atas alasan-alasan yang kukuh walaupun dicalonkan namun kursus kali ini merupakan antara kursus yang tidak dilepaskan peluang oleh Abah Amin. Dan ini merupakan antara penutup kursus bagi tahun 2010.

Kursus yang dimaksudkan adalah 'Kursus Asas Dandang' yang dijalankan oleh JKKP Putrajaya dengan kerjasama syarikat pembuat Dandang / Pengandung Tekanan yang beroperasi di Kota Kemuning, Shah Alam. Melihat pada nama kursus pun sudah menunjukkan bahawa topik yang diberikan hanya setakat asas sahaja atau lebih tepat untuk memperkenalkan apa itu dandang dan bagaimana operasinya, membina, mengendali dan menyelenggara secara ringkas.
Kursus ini dikendalikan sepenuhnya oleh syarikat pembuat dandang / pengandung tekanan tersebut dan dijalankan di salah sebuah hotel di Klang, Selangor. Peserta adalah pegawai teknikal dari setiap JKKP negeri dan Ibu Pejabat dan setiap satunya diwakili oleh 2 orang pegawai.



Kursus teori dijalankan selama dua hari dan hari ketiga diadakan lawatan ke kilang syarikat pembuat dandang / pengandung tekanan dan lawatan ke syarikat yang menjalankan 'non destructive test' dan 'destructive test'. 




Lawatan ke kilang pembuat dandang / pengandung tekanan adalah bertujuan untuk memdedahkan peserta dengan keadaan kilang pembuatan dandang terutamanya bagi negeri-negeri yang tidak mempunyai kilang seumpamannya. Dari pemerhatian semasa lawatan tersebut hampir 90 peratus aktiviti adalah untuk pembuatan pengandung tekanan. Jadi boleh dikatakan lawatan lebih tertumpu kepada pengandung tekanan.

Aktiviti terakhir adalah menerjah syarikat yang menjalankan kerja-kerja 'non-destructive test' dan 'destructive' test. Dikatakan menerjah kerana aktiviti ini tiada dalam jadual asal dan persetujuan syarikat hanya diminta beberapa jam sebelum itu. Namun masih disambut dengan mesra oleh staff di situ. Walaubagaimanpun aktiviti terjah ini ada juga kekurangannya. Disebabkan tidak ada dalam jadual asal dan hanya last minit, maka sesetengah alat penguji tidak dapat ditunjukkan cara berfungsi kerana tiada bahan untuk diuji.
Rasanya kursus ini patut diteruskan terutamanya kepada pegawai-pegawai baru bagi memberi pendedahan kepada mereka. Terima kasih HQ.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails