17 Feb 2011

Hadiah Hari Jadi Yang Tak Ternilai

Bulan Februari adalah bulan Kelahiran Abah Amin dan pada bulan ini Abah Amin telah menerima hadiah Hari Jadi yang tidak ternilai dari Mak Amin iaitu baby Girl yang selamat dilahirkan pada 11.02.2011.
Kombinasi nombor yang cantik dan juga baby yang cantik.
SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN

10 Feb 2011

Aktiviti Hujung Minggu | Noor Arfa Kraf

Hujung minggu adalah masa untuk RIS-FAMILI berehat dari aktiviti kerja. Berehat dari aktiviti kerja tak bermakna bermalas-malas di rumah je. RIS-FAMILI mengambil peluang untuk meronda-ronda sekitar Kuala Terengganu. Antara lokasi yang dikunjungi adalah Noor Arfa Kraf Komplek yang tersergam indah di Chendering, Kuala Terengganu. Kompleks ini baru sahaja dibuka pada tahun 2008 dan dirasmikan oleh Yang Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.
Kawasan persekitaran begitu luas dan yang paling penting tempat letak kereta yang banyak memudahkan RIS-FAMILI untuk berkunjung ke kompleks ini. Disebabkan kunjungan RIS-FAMILI sudah petang maka tidak banyak aktiviti yang ada kerana telah ditutup seperti Kelas Belajar Batik. Namun kedai menjual batik dan cenderamata masih dibuka. Banyak pilihan barangan batik dan cenderamata untuk dipilih. Yang penting poket/dompet perlu penuh berisi.
Kebetulan pada masa RIS-FAMILI sampai, ada satu majlis perkahwinan baru sahaja selesai dilangsungkan di kawasan kompleks ini tapi di bangunan yang lain. Kalau awal rasanya boleh je tumpang sekaki. Heeee.
Selain itu terdapat juga banyak kemudahan lain seperti taman permainan, surau, mini zoo (unggas je) dan lapar-lapar kopitiam (macam terbiar je). Seperti biasa le Amin dah tentunya nak pergi mencuba permainan yang ada di taman permainan.
Pada pandangan RIS-FAMILI kompleks ini sesuai untuk dilawati jika pengunjung datang ke Terengganu. Kompleks ini juga salah satu lokasi yang akan dibawa oleh RIS-FAMILI jika ada saudara mara yang datang berkunjung ke Kuala Terengganu. Sekadar menjamu mata, tak semestinya kena beli barang tapi kalau dah terpikat apa salahnya beli.

5 Feb 2011

SAKIT TEKAK | PETUA ORANG TUA

Sekarang ni ramai yang mengadu sakit tekak dan kesannya semakin terasa semasa nak telan (minum atau makan) dan juga semasa nak tidur.  Tak terkecuali merasai keperitan ini adalah RIS-FAMILI sendiri. Bermacam ubatan terjual di kedai dan farmasi boleh dibeli namun apa salahnya jika mempraktikan petua orang dulu-dulu. Selain telah terbukti sebab dah diamalkan sejak dulu, ia juga bebas bahan kimia dan dadah. Heeeee...
RIS-FAMILI sudi berkongsi sebab RIS-FAMILI juga telah mempraktikkannya dan Alhamdulillah berhasil.
Caranya mudah dan bahannya murah. Semuanya telah ada di dapur. Kalau tak caya pergi check kat dapur.
Bahan-bahannya : Cawan, Sudu, Air Suam dan Garam.
Cara penyediaan : Ambil cawan dan masukkan air suam (terpulang nak penuh atau separuh) dan masukkan garam ('lebih' dari secukup rasa - lagi masin lagi bagus), kacau dengan sudu hingga sebati.
Cara rawatan : Masukkan air garam tadi ke dalam mulut (awas jangan tertelan sebab masin), dongak dan kemudian kumur sampai rasa air garam tu di tekak. Luahkan air tersebut dan ulang semua langkah di atas seberapa kali yang korang suka. Dah habis kumur basuh mulut korang tapi jangan sampai pada bahagian berdekatan tekak (sekadar nak buang rasa masin di lidah). Jangan makan atau minum seberapa lama yang boleh (minimun setengah jam kot) sebab nak dapat kesan terbaik. Ulang lagi pada waktu lain pula sehingga rasa dah sembuh. Selamat mencuba.

Kita berikhtiar, Allah yang menyembuhkan.

2 Feb 2011

Tiga Hari Dua Malam - Petaling Jaya

'3 hari 2 malam' antara rancangan yang menarik juga untuk ditonton di televisyen walaupun jarang bebenor RIS-FAMILI menontonnya. Dan bulan November lalu RIS-FAMILI berkesempatan untuk merasai pengalaman 3 hari 2 malam tersebut tapi versi sendiri punya la. RIS-FAMILI ke destinasi nun di Lembah Klang iaitu Petaling Jaya. Walaupun bukan percutian dalam ertikata sebenarnya kerana tujuan asal adalah menemani mak Amin bermesyuarat tapi Amin tetap mengajak abah menghabiskan masa bersiar-siar di Kuala Lumpur masa mak bermesyuarat.
Hotel menginap adalah hotel yang sudah tentunya di Petaling Jaya iaitu berdekatan dengan tempat mak Amin bermesyuarat. Ok juga hotel ni walaupun tak la seratus peratus berpuashati. Penginapan tak termasuk sarapan namun ada gerai-gerai kecik berhampiran untuk menjamu selera. Biliknya agak besar sebab ada ruangan untuk set sofa, kira ruangan tamu le tu. Bilik mandi juga ada bath tub dan ruangan mandi berasingan, tak seperti hotel lain yang tempat mandinya adalah dalam bath tub itu juga. Yang tak best pun ada gak tapi tak yah la syer-syer kat sini. Heeee....
Antara tempat yang Amin dan abah pergi masa mak mesyuarat adalah galeri petrosains (lihat entri sebelum ini) dan meronda-ronda di Bandaraya Kuala Lumpur dengan bas dan LRT. Seperti entri sebelum ni, tak payah kot cerita tentang shopping-menyoping ni.
Hari ketiga dah tentunya hari nak check out hotel. Memandangkan kena check out kul 1.00 petang, RIS-FAMILI ambil peluang meronda-ronda sekitar bandaraya KL lagi selepas check out tapi kali ni mak Amin pun join sekali. Baru la best.
Dah penat-penat meronda rasa nak lepak-lepak rehat sambil duduk sebab dah lenguh kaki. Tapi flight pukul 8.00 malam nanti. Nak jalan dah tak larat, jadi survey punya survey dapat idea. Gi tengok wayang citer katun, dapat gak hilangkan lenguh kaki. Masa tu citer Megamind in 3D. Ok la tu, sesuai untuk tontonan umum. Rasanya tak sampai 10 orang penonton waktu tu sebab waktu bekerja.
Kul 5.30 bergegas ke KL Sentral untuk naik bas ke LCCT dan RIS-FAMILI amik peluang tidur dalam bas. Dah sampai LCCT baru terjaga. Sampai LCCT ronda lagi di LCCT dan lepas tu self check in di mesin. Masuk ke balai berlepas dan tak lama lepas tu ada pengumuman flight delay tapi delay tak la lama sangat. Delay sebab cuaca tak begitu baik untuk penerbangan memandangkan Pantai Timur musim hujan waktu tu. Alhamdulillah, akhirnya sampai ke rumah dengan selamat.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails