27 Dis 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Kuala Lumpur

      Kuala Lumpur, kami datang lagi. Kali ini percutian 3 hari 3 malam sebabnya dah sampai lewat malam ke KL sebabnya siang hari ke KL adalah hari bekerja bagi Mak dan Abah. Untuk memberi pengalaman kepada Amin dan Humaira menaiki kapal terbang dan bas ekspres. Juga pengalaman menaiki komuter, LRT, monorail dan teksi. Maklumlah kat Terengganu mana ada benda-benda macam tu kecuali bas, teksi dan kapal terbang. (Kat negeri lain pun cam tu juga sebab benda ni hanya ada kat Lembah Kelang).
      Pergi menaiki kapalterbang dan balik menaiki bas ekspres yang mana kedua-duanya ada pramugari. Pheewittt. Ronda-ronda semasa di KL pula menaiki pengangkutan awam yang ada kat KL le sebab tak de kenderaan sendiri. Jom saksikan pengalaman ini.
Gambar tiket kapal terbang diabadikan untuk kenangan. Pengalaman pertama Humaira sebenarnya sebab Amin, Mak dan Abah dah pernah naik.
Pemandangan KL dari bilik penginapan (Gambar hari kedua). Hari pertama sampai KL dah lewat malam jadi hari pertama di KL adalah tidur. Zzzzzz.
Antara agenda ke KL adalah untuk beriadah di Taman Air Suria KLCC tapi tak tercapai. Dua kali pergi ke sana tapi hujan pada kedua-dua hari. Perancangan untuk bagi Amin dan Humaira untuk bermain air terpaksa ditukar.
Tukar ke riadah mata. Tengok citer kartun kat wayang dalam KLCC.Ambil gambar kat citer yang sedang ditayangkan tapi bukan citer tu yang kitaorang tengok.
 Inilah antara pengangkutan awam yang kitaorang naik. Sekadar contoh.
Humaira bukan main suka lagi naik LRT. Pengalaman pertama Humaira.
Dah selesai agenda di KL, masa untuk balik ke KT. Di stesen bas ekspres menunggu bas ekspres datang menjemput. Selesa gak tempat menunggu, siap diberikan air kotak setiap orang semasa menunggu. Tempat menunggu pun selesa dengan kemudahan wifi.
Amin dah mengantuklah. Syok juga tido dalam bas ni. Jom Tidur. Tadaaaa....

19 Dis 2012

Welcome To Terengganu

      Pada 9 Disember 2012 lalu, RIS-FAMILI menerima tetamu yang amat-amat ditunggu. Kedatangan Tok dan Along Mohammad amat dialu-alukan. Jika Tok telah beberapa kali datang ke Terengganu namun bagi Along Mohammad ini adalah pertama kali dia datang ke Terengganu. Along Mohammad adalah sepupu kepada Amin.
      RIS-FAMILI mengambil peluang untuk membawa Tok dan Along Mohammad berjalan-jalan sekitar Kuala Terengganu bagi meraikan kedatangan ke sini. Amin dan Humaira amat seronok sebab ada teman untuk bermain dan berjalan-jalan. Kalau kebiasaannya Humaira agak sukar didekati oleh orang lain tapi kali ini dia amat manja dengan Toknya. Amin pula amat ceria bersama dengan Along Mohammad.
      Jalan-jalan juga, tapi gambar jangan lupa utk diabadikan. Inilah antara gambar yang sempat di ambil untuk kenangan. Layan je lah;
Masjid Kristal -  Cadangan asal nak bawa ke Taman Tamadun Islam juga tapi disebabkan hujan, cadangan tersebut dibatalkan.

Muzium Terengganu - Bertingkat jadi sukar jugalah nak bawa stroller Humaira.

Pameran Islamik - Pameran yang ada di dalam Muzium dari 19 November hingga hujung tahun ini.

Masjid Tengku Zaharah atau lebih dikenali sebagai Masjid Terapung.

Noor Arfa Craft Complex - Window shopping je kat sini sbb tujuan utama adalah untuk melihat demonstrasi membuat batik

Along Mohammad mencuba pakaian batik yang disediakan. Jadilah - Nak cuba pakaian betul tak de la pula disediakan.

Pulau Warisan - RIS-FAMILI panggil mini i-city sebab sama konsep.

Pantai Batu Buruk - Lokasi wajib untuk tetamu. Tapi pergi sekejap je sebab hujan (hujung tahun adalah musin hujan di sini)

Pasar Payang - Tempat membeli cenderhati / buahtangan untuk dibawa pulang ke kampung.

      Ini adalah antara tempat yang sempat dibawa dan diambil gambar. Sebenarnya ada beberapa tempat lagi yang dikunjungi tapi disebabkan tak gambar diambil jadi tak de lah kenangan bergambar di tempat tersebut.
      Oleh kerana Tok ada hal di kampung jadi percutian Tok dan Along Mohammad di Terengganu hanya seminggu. Moga dapat datang lagi berkunjung ke sini bila ada kesempatan. Jadi RIS-FAMILI mengambil peluang mengirimkan keropok lekor sebagai buah tangan untuk dibawa pulang ke kampung. Datanglah lagi ye.

12 Dis 2012

Graduasi Amin 2012 - Tadika Rossa Bestari

      Tahun ini adalah tahun akhir Amin berada di Tadika Rossa selepas hampir 4 tahun menetap di Terengganu. Sejak berpindah ke Terengganu ini lah tempat Amin belajar semasa mak dan abah bekerja. Terima kasih diucapkan kepada guru-guru Taska dan Tadika Rossa atas didikan dan penjagaan yang diberikan.
      Tahun 2013 nanti Amin akan bersekolah di Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1. Sememangnya Amin tak sabar-sabar nak pergi sekolah tersebut. Pada ujian pemilihan (klik sini) yang Amin duduki sebelum ini pun dan menampakkan Amin tak kekok untuk bersama-sama kawan di sekolah. Semoga Amin dapat menyesuaikan diri apabila sesi persekolahan sebenar bermula nanti.
   

7 Dis 2012

Bukit Gambang Water Park

Sambungan entri sebelum ini di mana di selitkan cerita Bukit Gambang Waterpark dalam kisah Janji Khatam Al-Quran. Kali ni nak selitkan beberapa gambar untuk disemadikan dalam online diary RIS-FAMILI ni.
RIS-FAMILI ambil pakej cuti sekolah yang disediakan oleh Bukit Gambang dan memilih Caribbean Bay Suites. Pakej bagi 2H1M ini adalah termasuk hotel/resort, sarapan, tiket masuk waterpark dan kemudahan trem pergi pergi balik dari hotel ke waterpark dan kesemuanya untuk 3 orang. Untuk baby tiada caj dikenakan, jadi Humaira masuk dalam pakej secara percuma.
Ni lah no bilik yang menjadi tanda RIS-FAMILI pernah menginap di sana. Oh ya, ada satu lagi pakej penginapan tapi mahal sikit dari pakej yang RIS-FAMILI ambil iaitu pakej bagi Arabian Bay Suites. Tak pastilah pula apa yang menyebabkan ianya lebih mahal dari pakej yang ini.
Ni lah lakaran kawasan waterpark ni. Ada tiga bahagian utama iaitu 'Coco Beach' iaitu kawasan pantai dan air ombak buatan, 'Penguin Island' dan "Tree Top Hill Slides'. Dari ketiga-tiga bahagian ini, Amin lebih menyukai 'Penguin Island' kerana banyak gelongsor air dan permainan di sini.
Seperti lain-lain taman tema air, makanan dan minuman luar tidak dibenarkan jadi kenalah top-up duit secara online sebelum masuk ke taman tema ini. Duit maya ini di'barkod' di gelang tangan dan perlu di scan setiap kali pembelian dibuat samada untuk tujuan membeli makanan/minuman atau untuk menyewa pelampung. Dan duit baki akan dikembalikan selepas keluar dari taman tema ini.
Hujan yang turun selepas hampir 3 jam Amin bersukaria bermain air membuatkan taman tema berehat sebentar dan semua pengunjung diminta keluar dari kawasan air untuk mengelakkan kejadian tak diingini berlaku. RIS-FAMILI bernasib baik mendapat satu 'cabana' (macam wakaf/pondok) yang mana penyewanya baru saja balik. Jadi dapatlah berlindung dari hujan di cabana ni. Sementara menunggu hujan reda, bolehlah bersalin baju untuk balik.
Hujan berhenti saja, semua pengunjung menyerbu semula kawasan air untuk bermain air. Tapi RIS-FAMILI mengambil peluang ini untuk pergi makan dan seterusnya balik.
Amin pun dah tak larat nak bermain air lagi. Manalah tahu nanti nak pergi lagi....

19 Nov 2012

JANJI KHATAM AL-QURAN

Assalamualaikum. Pada 2 Muharram 1434 H (Jumaat) yang lepas, Amin terlibat dengan majlis khatam Quran tadika Rossa. Alhamdulillah dah khatam Quran anak mak ni. Majlis ni diadakan di Masjid Ladang, KT. 
Mak Amin kena sediakan pulut semangat (mak Amin pun baru 1st time dengar tentang pulut semangat ni). 
Majlis bermula jam 8.00 pagi, bila diperhatikan ada juga beberapa budak yang tak hadir. Kenapa ya.
Dalam kul 10.00 pagi tu, sesi khatam Quran pun selesai. Murid-murid Tadika Rossa pun bergambar dengan ustaz yang facilitate majlis ini.
Kemudian, tanpa disangka selepas sesi penyampaian sijil khatam, nama Amin dipanggil sekali lagi.
Katanya, untuk terima piala Anugerah Khas.
Inilah dia pialanya. Sungguh tak sangka Amin dinobatkan sebagai QARI TERBAIK 2012 TADIKA ROSSA. Mak rasa seronok sangat, speechless pun ada sebab tak sangka... Syukur alhamdulillah.
Amin pun menagih janji ----> Jika Amin khatam Quran, mak dan abah akan bawa tidur di hotel.
So, lepas tu tanpa pikir panjang terus gerak ke Bukit Gambang Waterpark untuk belanja Amin.
Sampai kat sana dah agak lewat petang, so Ris- Famili amik masa untuk naik tram lihat- lihat kawasan.
Sebelah malamnya, Abah bawa Amin bawa ke fun fair dalam Bukit Gambang Resort City tu juga.
Macam- macam mainan yang Amin cuba, sampai puas hati.
Esoknya hari Sabtu, lepas je breakfast terus terjun dalam kolam renang di hotel. Waterpark hanya dibuka jam 10.00 pagi.
Lepas check out terus serang Waterpark!!! Sampai petang jugaklah... berhenti pun sebab hujan, kalau tidak sampai waterpark tutuplah nampaknya.
Sampai KT dah kul 9.00 malam, letihnya memang tersangat.... Tapi demi memenuhi janji khatam Quran Amin, mak dan abah turutkan lah.
Harap ini bukan kali pertama dan terakhir Amin khatam Quran ya sayang!

14 Nov 2012

Doa Awal Tahun


Salam Maal Hijrah kepada semua Muslimin dan Muslimat. Semoga tahun baru ini lebih baik dari tahun yang berlalu. Berhijrah dari yang baik kepada yang lebih baik.

12 Nov 2012

Rumahku Bukan Rumahku (Versi Ipoh)

Jika sebelum ini Rumahku Bukan Rumahku (Versi Klang) kali ni Rumahku Bukan Rumahku (Versi Ipoh) pula tapi tak la sedetail entri versi Klang sebab tak sempat ambil gambar bahagian dalam rumah. Hanya ada gambar dari luar rumah je.
Ni lah rumahnya tapi yang ni RIS-FAMILI sempat tinggal selama 3 tahun sebelum kena berpindah ke Kuala Terengganu. Kereta tu adalah kereta jiran sebelah yang tumpang letak semasa menunggu penyewa masuk. Gambar ni diambil semasa RIS-FAMILI balik Ipoh semasa Aidiladha lalu.
Penyewa yang mula menyewa 1 November 2012 ni adalah penyewa kedua. Penyewa pertama keluar kerana rumah yang mereka beli sudah siap dibina. Rumah yang penyewa pertama beli pun tak jauh dari rumah ini.
Alhamdulillah, Allah permudahkan untuk mendapatkan penyewa semasa cuti Aidilada tersebut kerana kesukaran RIS-FAMILI untuk berulang alik dari Ipoh ke Kuala Terengganu jika belum dapat penyewa.
Sememangnya lokasi rumah ini yang dekat dengan pejabat kerajaan menarik minat penyewa tersebut untuk menyewa kerana jaraknya dalam lingkungan 2 KM je ke pejabat beliau.
Semoga penyewa ini dapat menjaga rumah ini dengan baik dan membayar sewa on time. Insya Allah.
(Info : Versi Klang juga dah disewa oleh penyewa kedua. Dan penyewa pertama pun keluar sebab dah beli rumah berhampiran)

3 Nov 2012

Amin bersama Upin & Ipin

Balik raya Aidiladha baru-baru ini Amin mengambil kesempatan untuk pergi ke 'Kedai Makan Upin & Ipin' yang baru dibuka di Mydin Meru Raya Ipoh. Rasanya ini adalah kedai makan berkonsepkan 'Upin dan Ipin' yang PERTAMA DI DUNIA selain Lembah Kelang. Kat Lembah Klang rasanya dah ada tiga kedai seperti ini.
Hiasan kedai dari Luar
Pada pandangan pertama, nampak macam kedai makanan segera tapi bila dah masuk dan membeli makanan, rasanya kedai ni macam kedai makan kat kompleks membeli belah yang lain. Berbaris ambil order kat kaunter dan bayar, lepas tu tunggu makanan dihantar ke meja.
Amin mengambil kesempatan bergambar dengan Upin dan Ipin serta kawan-kawan
Apa yang membezakan kedai ini dengan kedai lain adalah hiasan dalamnya yang dipenuhi dengan watak-watak upin & ipin, serta dipasangkan cerita upin & ipin. Juga terdapat sudut menjual produk yang bertemakan upin & ipin. Menu biasa je tapi direncahkan dengan nama-nama watak upin ipin seperti 'Set Nasi Upin & Ipin', 'Set Nasi Opah', 'Pilihan Mee Kak Ros' dan 'Set Kanak-kanak Upin & Ipin'.
Atas : Bergambar dulu sambil menunggu pesanan sampai.
Bawah : Nasi Ayam Upin & Ipin (Kiri) & Nasi Lemak Ayam Berempah (Kanan)
Masa RIS-FAMILI ke kedai ni adalah cuti Aidiladha, maka ramailah juga orang yang berkunjung makan di kedai ini hinggakan hampir penuh meja makan. Rasanya ramai diantara pelanggan adalah orang luar Ipoh sepertimana RIS-FAMILI. Bukannya apa, sekadar nak merasai pengalaman makan di kedai upin & ipin sambil membawa anak. Harganya boleh tahan juga, standard kedai makan dalam kompleks membeli belah.
Lepas order dah tentunya kena bayar
Kalau sesapa yang nak tahu kedai ni baru je dirasmikan pada 20 Oktober lalu dan lokasinya adalah terletak di Mydin Meru Raya (alamat sepertimana ditunjukkan pada resit di atas). Jadi Amin adalah antara terawal jugalah mengunjungi kedai ini.

18 Okt 2012

Aktiviti Hujung Minggu | Birthday Boy @ Pantai Batu Buruk

Jika hari lahir disambut di Tadika bersama kawan (klik utk baca), aktiviti hujung minggu birthday boy diteruskan dengan bermain pasir sambil membuat Volkeno (ayat birthday boy). Macam-macam volkeno yang dibuat seumpama kek yang dihujungnya dihiasi dengan hiasan berlainan.
Seperti biasa, lokasi yang dipilih sudah tentunya di Pantai Batu Buruk memandangkan lokasinya dekat je dengan rumah. Melayan birthday boy kerana seminggu lepas tu kena Abah kena pergi kursus selama lima hari di Klang.
Nampaknya birthday boy bergembira bermain volkeno ni. Layan je la dua keping gambar ni.
Tekun membina Volkeno
Hasil Volkeno dengan pelbagai Hiasan

9 Okt 2012

Ujian Pemilihan Ke Darjah Satu | SKSS1

Amin Bergaya Di Papan Tanda Nama Sekolah SKSS 1
Amin telah didaftarkan nama untuk memasuki darjah 1 di Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1, Kuala Terengganu bagi tahun 2013 pada Julai 2011 lalu, Tapi tak sangka pula Amin kena menduduki peperiksaan untuk pemilihan ke sekolah tersebut. Sekolah tersebut dipilih kerana ini adalah sekolah terdekat dari rumah dan juga terletak di laluan mak dan abah untuk pergi balik kerja. Semasa membuat pengesahan penempatan pada bulan Ogos 2012 lalu, abah terima satu surat meminta Amin menghadiri Ujian Pemilihan yang diadakan pada 15 September 2012.
Memohon Restu Mak Sebelum Pergi Ujian
Peperiksaan yang diduduki adalah ujian Bahasa Malaysia dan Matematik. Sebelum ujian dimulakan, taklimat diberikan kepada ibubapa yang menemani anak-anak yang diadakan di dewan sekolah. Selepas itu barulah anak-anak dipecahkan ke kelas-kelas untuk menduduki ujian. Setiap kelas mengandungi 25 orang murid. Amin diletakkan dikelas 1 Inovatif. Kalau tak salah rasanya ada 9 kelas semuannya.
Atas : Di dewan semasa taklimat untuk ibubapa
Bawah : Amin bersedia menduduki ujia.
Amin nampaknya tak kekok berada dalam kelas dan tak sabar-sabar untuk menduduki ujian tersebut. Maklumlah dari kecil dihantar ke Taska/Tadika. Ujian dimulakan dengan Ujian Bahasa Melayu selama sejam. Selepas itu rehat selama 15 minit. Dan bersambung dengan Ujian Matematik juga selama sejam. Untuk ujian Bahasa Melayu, Amin berada dalam kelas sepanjang masa ujian tersebut tapi untuk ujian Matematik, Amin buat dalam tempoh sepuluh minit je. Dan kesannya markah untuk matematik tak setinggi markah Bahasa Melayu.
Amin melihat markah ujian yang dia dapat.
Alhamdulillah, Amin LULUS. Rupa-rupanya uijan yang dibuat ni bertujuan untuk pengelasan kelas semasa darjah 1 nanti. Mana-mana pelajar yang cemerlang dalam ujian ini akan ditempatkan dalam kelas intensif bagi tujuan lompat kelas (darjah 1 & 2 dalam setahun, tahun seterusnya ke darjah 3). Bagaimanapun semua pelajar berpeluang menduduki peperiksaan tersebut masa darjah 1 nanti.
Keputusan Ujian Untuk Kelas Amin
Markah ujian ini telah dikeluarkan dua minggu selepas ujian dan ditampal dipapan kenyataan berhampiran kantin. Tapi Amin hanya pergi tengok markah pada petang selepas sambut birthday di tadika (klik utk baca). Ada beberapa murid dapat 100% dan rasanya dah tentu mereka ni antara calon untuk kelas intensif tersebut. Tahniah kepada yang berjaya. Dan yang pasti, semua akan dapat masuk ke sekolah berprestasi tinggi ini (3 saja di Terengganu - 1 di KT, 1 di Besut & 1 di Kemaman) walaupun apa keputusannya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails