9 Jan 2016

Amin Dan Akuarium | Kitar Semula

      Hujung cuti persekolahan 2015, Amin membuat persiapan barangan persekolahan. Antara yang disiapkan adalah kasut sekolah. Tahun ini Amin menggunakan kasut baru disebabkan kasut lama dah tak muat. Maklumlah semakin membesar. Kasut tersebut amat Amin disukai tetapi ada satu lagi benda yang menarik perhatian Amin semasa mengemas iaitu kotak kasut.


      Amin pun bertanya kepada Abah apa yang boleh dibuat dengan kotak ini. Jadi abah pun mencadangkan beberapa barangan kitar semula yang boleh dibuat, antaranya kotak barangan, rak penyimpanan buku, model akuarium dan model rumah. Antara kesemua cadangan tersebut, Amin lebih meminati model akuarium. Jadi abah pun memberi gambaran bagaimana rupa akuarium tersebut.
      Selepas itu Amin pun terus mencari barangan yang ada di dalam rumah yang boleh dikitar semula. Selain kotak, kertas berwarna yg telah digunakan pada sebelah permukaan juga merupakan barangan kitar semula. Abah mencadangkan supaya mencari gambar berwarna hidupan laut untuk diletakan dalam akuarium tapi tak ada, jadi hiasan tersebut kenalah dilukis sendiri. Barangan lain selain kertas berwarna/gambar yang perlu adalah gunting, gam, pensil/ pen berwarna, benang dan selotape. Lepas tu hanya gunakan kreativiti.
      Kotak tersebut dipotong bahagian penutup dan ditampal kertas di bahagian dalam kotak samaada kertas putih (bagi yg pandai melukis pemandangan dlm air), kertas berwarna atau kertas bergambar pemandangan dalam air. Amin memilih untuk menggunakan kertas recycle berwarna biru sebagai latarbelakang memandangkan tak jumpa gambar pemandangan dalam air.
      Kemudian Amin lukis gambar ikan pada kedua-dua belah kertas untuk dipotong. Selepas dipotong barulah Amin menggantung gambar ikan tersebut ke dalam kotak menggunakan selotape. Untuk membuatkan ikan tersebut seakan-akan berenang, Amin menggantung gambar ikan menggunakan benang. Dan hasilnya adalah seperti di bawah. Tadaaaa...***********ADVERTISEMENT***********

Tiada ulasan: