1 Feb 2015

Cuti-Cuti Malaysia | Planetarium Kuala Lumpur

      Awal Disember 2014 lalu iaitu masa cuti persekolahan akhir tahun, RIS FAMILI bercuti ke Kuala Lumpur dan antara tempat yang dikunjungi adalah Planetarium yang terletak di Jalan Perdana. Terletak tidak jauh dari Masjid Negara di antara Muzium Negara dan Muzium Kesenian Islam. Ini adalah kali pertama RIS-FAMILI berkunjung di sini setelah berkali-kali ke Petrosains di KLCC.
      Kedudukan planetarium yang terletak di atas bukit tidak ada masalah buat RIS-FAMILI untuk ke sana sambil menolak stroller Husna kerana terdapat tempat letak kereta di sekeliling planetarium. Itu pun RIS-FAMILI dapat parkir apabila ada kereta yang keluar, kalau tidak dah tentu kena parkir kat bawah bukit. Bilangan parkir yang terhad di berdekatan bangunan planetarium pasti penuh jika ramai pengunjung.
       Merasa juga Amin masuk dalam liputan berita dalam 'Akhbar Planetarium Negara'. Sememangnya Amin yang paling teruja bila pergi tempat seperti ini. Semua jenis permainan interaktif dan model kapal angkasa dia cuba.

      Masuk adalah percuma jika hanya untuk ke galeri pameran. Namun jika ingin melihat tayangan wayang (dokumentari) tentang angkasa lepas (skrin meliputi keseluruhan bumbung wayang), bayaran RM 6 untuk dewasa dan RM 4 untuk kanak-kanak dikenakan. RIS-FAMILI dah tentunya nak tengok tayangan tersebut. Terdapat banyak tajuk dokumentari yang ada mengikut masa yang ditetapkan tapi masa giliran RIS-FAMILI, dokumentari yang ditayangkan adalah 'Across The Universe'. 
      Terdapat juga menara peninjau untuk melihat persekitaran Kuala Lumpur. Lihatlah aksi Amin meneropong ke segenap pelusuk Kuala Lumpur. Humaira pula tak dapat meneropong dengan selesa kerana teropong tersebut agak tinggi berbanding saiznya.


       Ini adalah antara permainan interkatif yang ada dan berulang kali Amin dan Humaira bermain. Ianya dipancarkan ke atas lantai dan tugas Amin dan Humaira adalah untuk menahan Asteroid dari menghentam bumi. Hanya gunakan kaki untuk menahannya.
      Bagi RIS-FAMILI, lokasi yang menarik untuk dikunjungi oleh seisi keluarga kerana terdapat banyak maklumat berkenaan angkasa boleh dipelajari. Banyak model kapal angkasa dan permainan interaktif yang boleh di cuba. Rasanya akan datang lagi bila berkesempatan.

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails