21 Feb 2015

Cuti Cuti Malaysia | Melaka Part 1

      Percutian RIS-FAMILI pada akhir Disember 2014 bersambung lagi, jika sebelum ini becuti di Kuala Lumpur untuk beberapa hari (klik utk baca) kali ini bersambung ke Melaka pula. Di Melaka, RIS-FAMILI memilih Hotel Sentral. Rupanya hotel ini dahulunya adalah Hotel Grand Continental yang telah diambilalih oleh Hotel Sentral. Patutlah rasa macam familiar je (klik jika tak percaya). Hari pertama di Melaka hanya pergi window shopping dan makan-makan je sebab dah penat dalam perjalanan. Tempat pilihan dah tentunya Dataran Pahlawan.
      Hari kedua baru bermula aktiviti besar. Sepanjang siang, jadual dah dibooking oleh Zoo Melaka. Nak bagi Amin, Humaira dan Husna tengok haiwan puas-puas, malah makan-minum pun semuanya kat kedai dalam kawasan zoo. Dan tentunya persembahan haiwan pada pukul 3.00 petang juga tidak boleh dilepaskan oleh RIS-FAMILI. Aktiviti lawatan bermula dengan berjalan kaki sekitar zoo supaya boleh tengok lama-lama haiwan dan sebelum balik RIS-FAMILI menaiki tram yang disediakan untuk meronda zoo. Lagipun bila naik tram, bolehlah rehat sambil menikmati siaran ulangan haiwan di zoo. Ini adalah lawatan ke Zoo Melaka kedua kali bagi Amin dan pertama kali bagi Humaira dan Husna.

      Setelah sepanjang siang penat berzoo, malamnya RIS-FAMILI ke dataran Pahlawan lagi untuk aktiviti malam. Dan dah tentunya beca menjadi pilihan bagi menikmati pemandangan malam bandar Melaka. Disebabkan kami berlima, jadi kenalah sewa dua biji sewa. Seperti diduga, Humaira memilih beca dengan hiasan Hello Kitty, manakala Amin nak beca Ben 10 tapi tak ada. Tapi Amin tak kisah sangat, asalkan naik beca udah ler. Akhirnya 2 beca hello kitty menjadi pilihan. Best sangat.
      Satu lagi aktiviti yang mesti dicuba mestilah menaiki 'Menara Taming Sari'. Pada percutian kali ini RIS-FAMILI menaiki menara ini dua kali. Permulaannya hanya dinaiki oleh abah dan Amin sahaja dan kali kedua mak, Humaira dan Husna pun join sekali. Gayat tapi menarik. Dah banyak kali RIS-FAMILI naik menara ni sebab setiap kali ke Melaka ini adalah salah satu tempat yang dikunjungi (klik sini dan sini utk baca).



Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails